L'esporga


Ja tenim una de les últimes llunes velles abans de que arribi el bon temps i es comencin a activar els borrons.
I ja és hora d'esporgar la vinya, d'aquesta manera retraso la brotació i aseguro que no l'enganxi cap glaçada tardana, com va passar l'any passat.


abans
ara


Com en tot, tothom té les seves manies i es pot seguir més d'un camí per arribar al mateix lloc, i en el cas de l'esporga passa el mateix.
Com us comentava abans, per a mi la situació de la lluna és molt important, per a d'altres és una tonteria com una catedral. El fet és que si la lluna és capaç de moure el mar,.....


Conseguir la formació de la vid no és una feina fàcil, la formo des del 2008 i encara li falta un any per conseguir la forma final de "l'espaldera", llavors la poda hivernal ja serà monòtona i rutinaria, fins ara ha estat una esporga de formació.
Sempre miro de tallar "sobrecoll ", si tenim 2 brots a sobre d'un carregador, tallo normalment aquell que és més vell, i així equilibro la renovació de la planta, el més vell quasi sempre queda més allunyat del carregador, i llavors al tallar-lo, no desequilibro l'estructura, queda sempre al mateix nivell.
Clar que tot això no és un protocol d'obligada complinemta, cada cep és un món i puc actuar de diferents maneres davant de cada cep.

El que està clar, és que la vid s'ha d'esporgar :
  •   per obtenir una bona producció, constant.
  •   per reduir l'envelliment de la planta (sempre renovo els sarments).
  •   per trobar un equilibri armonics entre planta i càrrega que ha de suportar.
  •   per facilitar el cultiu i la collita.
  •   per estètica

etc, etc,...



Coses que s'han de tenir en compte:
* s'ha d'esporgar de manera equilibrada, per obtenir una bona producció, sense tenir que debilitar el cep.
* El raïm surt als sarments que surten de la fusta vella de l'any anterior.
* Els sarments que no tenen una vigorositat excesiva, son els més fructifers.

La poda que jo utilitzo s'anomena "PODA ROYAT",
és una esporga curta on deixo 2 braços (carregadors),  amb 2-5 pitons cada un, i cada pitó li deixo de 1 a 3 gemes, que aquestes gemes seran les encarregades de produïr el raïm i de deixar fusta per l'any vinent.


Nota: No patiu, la natura és savia i sap reparar els nostres errors. La vinya té ganes de fer raïm, intentem posar-li fàcil

Comentaris

Entrades populars