Ratafia des de 1925 (un altre vegada)

La ratafia és un licor digestiu, elaborat amb plantes que tenen propietats medicinals. La Marta i Jo fa temps que em agafat les rendes per continuar amb la tradició d'elaborar ratafia amb la recepta de Cal Monestir i guardar el secret que durant tant de temps ha fet que aquest licor no deixi indiferent a qui el pren. Ens explicava la iaia Pipa que fa temps, en una visita de les trementinaires, van ensenyar a la familia de Cal Monestir les propietats d'algunes  plantes que tenien al seu entorn. I els van dir com es feia la ratafia, amb els anys a Cal Monestir es va anar perfeccionant i afegint i traient plantes, fins conseguir l'any 1925 la ratafia d'ara, La BONA! en la que utilitzem 37 herbes fresques i 6 herbes d'herboristeria, en total 43 plantes aromàtiques o medicinals i gairebé totes de la zona.






El moment idoni per fer la ratafia acostuma a ser a finals de juny, per Sant Joan (la nit màgica). És el moment, tot i que dependrà de l'any, en que moltes de les plantes que s'utilitzen estan florides.
Un cop em recollit les plantes, disolem aigua amb alcohol i les submergim. Llavors es deixa reposar 40 dies a sol i serena, balancejant de tant en tant la garrafa per evitar floridures a la part superior..
Passats els 40 dies, cal colar la ratafia, afegir sucre, remenar-ho tot molt bé i,..... embotellar.
I per suposat,.... tastar! (amb moderació)
Doncs com cada any i per no perdre la tradició ja em fet la ratafia 2011, en la nit màgica. A veure com surt, ja que la del 2010 serà difícil de superar.
Cal repetir que la recepta és única i a perdurat al llarg del temps gràcies a la tenacitat del Joan i la Maria.


VAGI DE GUST !

Comentaris

Entrades populars