Publicada l'Ordre de Vedes 2020 - 2021



Quadre resum mitja veda
Quadre resum caça menor

Quadre resum caça major



Quadres resum orientatius. Cal llegir amb atenció al Resolució al DOGC.
#lacaçaésvida


RESOLUCIÓ ARP/1015/2020, de 12 de maig, per la qual es fixen les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2020-2021 en tot el territori de Catalunya.

Atesos l'article 23 de la Llei 1/1970, de 4 d'abril, de caça, i l'article 25 del seu Reglament, de 25 de març de 1971, sobre limitacions i períodes hàbils de caça aplicables a les diferents espècies.
Atès el Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals.
D'acord amb la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat.
Atès el Reial decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores.
De conformitat amb la disposició addicional vint-i-tresena de la Llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic.
Vist l'article 102 de la Llei 3/2015, d'11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives.
Atesa la Llei 1/2015, de 5 de febrer, del règim especial d'Aran.
Vista l'Ordre de 17 de juny de 1999, per la qual s'estableixen les espècies que poden ser objecte de caça a Catalunya.
D'acord amb la Resolució MAB/2308/2003, de 22 de juliol, per la qual s'aproven les directrius i les instruccions tècniques en matèria de caça.
Vist que els consells territorials de caça i el Consell de Caça de Catalunya han emès informe sobre el projecte, segons els articles 4 b) i 6 a) del Decret 108/1985, de 25 d'abril.
Vistos els informes dels serveis tècnics competents i els informes tècnics de caràcter biològic, i a proposta de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi,


Resolc:



1. Espècies cinegètiques


Les espècies que poden ser objecte d'aprofitament cinegètic en el territori de Catalunya en la temporada 2020-2021 són les que figuren a l'annex 1 de l'Ordre de 17 de juny de 1999 (DOGC núm. 2922, de 2 de juliol de 1999), per la qual s'estableixen les espècies que poden ser objecte de caça a Catalunya, amb l'excepció de l'estornell negre (Sturnus unicolor), el xarrasclet (Spatula querquedula), el morell cap-roig (Aythya ferina), el morell de plomall (Aythya fuligula), la fredeluga (Vanellus vanellus) i la griva cerdana (Turdus pilaris), que no es consideren espècies susceptibles d'aprofitament cinegètic.

L'ànec cullerot (Spatula clypeata), el xibec o ànec bec vermell (Netta rufina), l'ànec griset (Mareca strepera), l'ànec xiulador (Mareca penelope), l'ànec cuallarg (Anas acuta) i el becadell comú (Gallinago gallinago) només podran ser objecte d'aprofitament cinegètic a les Terres de l'Ebre amb les condicions que preveu aquesta Resolució.



2. Períodes hàbils de caça menor a tot el territori de Catalunya


En el territori de Catalunya, els períodes hàbils de caça menor per a la temporada 2020-2021 són els següents:


2.1 Caça menor en general


Entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el primer diumenge de febrer de 2021 (dia 7), ambdós inclosos.


En les reserves nacionals de caça, reserves de caça i zones de caça controlada, el període hàbil de caça és el que indiquin els diferents plans tècnics de gestió cinegètica anuals.


2.2 Previsions singulars per a determinades espècies


Per a la perdiu roja (Alectoris rufa), el període hàbil de caça és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el primer diumenge de gener de 2021 (dia 3), ambdós inclosos.


Per a la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis), és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el quart diumenge de desembre de 2020 (dia 27), ambdós inclosos.


El període hàbil de caça de la fotja (Fulica atra) és entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el quart diumenge de febrer de 2021 (dia 28), ambdós inclosos.


Per a la guineu (Vulpes vulpes), el període hàbil és el comprès entre el primer diumenge de setembre de 2020 (dia 6) i l'últim diumenge de març de 2021 (dia 28), ambdós inclosos.


A les comarques de Tarragona i a les de les Terres de l'Ebre, els tudons en passos tradicionals poden caçar-se des de llocs fixos entre l'1 d'octubre i el 30 de novembre, ambdós inclosos, sense limitació de dies hàbils, als indrets següents: la Budallera (terme municipal de Tarragona), dins l'àrea privada de caça T-10.123; Coll de Balaguer (terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant); dins les àrees privades de caça T-10.127, T-10.352 i T-10.353; Mas Cusidó (terme municipal de Tarragona), dins l'àrea privada de caça T-10.327, i Mas Grimau (terme municipal de Tarragona), dins l'àrea privada de caça T-10.262; les Forques (terme municipal de l'Ametlla de Mar), dins l'àrea privada de caça T-10.104; Puig Moltó (terme municipal de l'Ametlla de Mar), dins l'àrea privada de caça T-10.150; i coll del Camp, coll de les Canals i barranc de les Valls (terme municipal de Paüls), dins l'àrea privada de caça T-10.281.


Per al tord comú (Turdus philomelos) i el tord ala-roig (Turdus iliacus), el període hàbil és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el segon diumenge de febrer de 2021 (dia 14), ambdós inclosos. Per a la griva (Turdus viscivorus), el període hàbil és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el 31 de gener de 2021, ambdós inclosos.


Per a la tórtora (Streptopelia turtur), la caça únicament es pot dur a terme durant la mitja veda.


2.3 Mitja veda


2.3.1 La caça en el període de mitja veda només es pot practicar en els terrenys cinegètics de règim especial que ho tinguin aprovat en el seu pla tècnic de gestió cinegètica.


2.3.2 S'estableix com a dia hàbil per a la caça de les espècies tudó (Columba palumbus), estornell vulgar (Sturnus vulgaris) i garsa (Pica pica) a tot el territori de Catalunya el 16 d'agost de 2020.


2.3.3 S'estableixen com a períodes i dies hàbils per a la caça de les espècies guatlla (Coturnix coturnix), tudó (Columba palumbus), colom roquer (Columba livia) incloses les varietats domèstiques i híbrids, garsa (Pica pica), estornell vulgar (Sturnus vulgaris) i guineu (Vulpes vulpes), els següents:


a) Barcelona i Catalunya Central, llevat de la comarca del Solsonès:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 de setembre.


b) Girona, llevat de la comarca de la Cerdanya:


Dies hàbils: 23 i 30 d'agost i 6 i 13 de setembre.


c) Lleida i les comarques de la Cerdanya i el Solsonès:


Dies hàbils: dijous, dissabtes, diumenges i festius dins el període comprès entre el 22 d'agost i el 13 de setembre, ambdós inclosos.


d) Tarragona:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 de setembre.


e) Les Terres de l'Ebre:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 de setembre.


2.3.4 S'estableixen com a dies hàbils per a la caça de l'espècie tórtora (Streptopelia turtur), els següents:


a) Barcelona i Catalunya Central, llevat de la comarca del Solsonès:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 de setembre.


b) Girona, llevat de la comarca de la Cerdanya:


Dies hàbils: 23 i 30 d'agost i 6 i 13 de setembre.


c) Lleida i les comarques de la Cerdanya i el Solsonès:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 i 13 de setembre.


d) Tarragona:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 de setembre.


e) Les Terres de l'Ebre:


Dies hàbils: dies 23 i 30 d'agost i 6 de setembre.


2.3.5 La caça de la tórtora (Streptopelia turtur) només es podrà realitzar fins a les 12 hores.


2.3.6 Es prohibeix la cacera de la tórtora (Streptopelia turtur) en els terrenys cinegètics de règim especial situats a les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès.


2.3.7 Amb caràcter general, es prohibeix la cacera de la tórtora (Streptopelia turtur) a menys de 200 metres de qualsevol element disposat per suplementar aigua o menjar i, en el cas de la caça des de llocs fixos, s'haurà d'establir una distància mínima de 50 metres entre els diferents llocs de cacera. Aquestes distàncies podran ser reduïdes, de manera justificada amb resolució expressa del director dels serveis territorials corresponent, en aquells terrenys en què per les seves característiques o per la seva densitat elevada de punts d'aigua natural o artificial aquesta disposició no pot ser aplicada tècnicament.


2.3.8 El nombre màxim de captures de tórtora (Streptopelia turtur) és de 5 exemplars per caçador/a i dia.



3. Dies hàbils per a la caça menor


Durant els períodes hàbils per a la caça menor descrits als apartats 2.1 i 2.2, en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú, l'exercici de la caça resta limitat als diumenges i festius no locals, i, en el cas de la falconeria, també als dijous i els dissabtes. Així mateix, en aquest tipus de terreny no és permesa la caça de la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis).


En els terrenys cinegètics de règim especial que no siguin de reglamentació especial, els dies hàbils resten limitats a un màxim de tres dies i festius no locals, excepte per a la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis), que serà exclusivament un dia per setmana, i per a la guineu (Vulpes vulpes) i el conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) en l'àmbit territorial que indica l'apartat 6.2, que seran tots els dies de la setmana. Els dies hàbils quedaran fixats en el pla tècnic de gestió cinegètica corresponent, excepte en el cas d'allò previst al punt 6.1 pel que fa a la cacera d'aus aquàtiques.



4. Períodes hàbils de caça major a tot el territori de Catalunya


En el territori de Catalunya per a la temporada 2020-2021, els períodes hàbils de caça major a les reserves nacionals de caça, reserves de caça i zones de caça controlada són els que indiquin els respectius plans tècnics de gestió cinegètica, i a la resta de terrenys són els següents:


4.1 Caça del porc senglar (Sus scrofa), mufló (Ovis aries) i daina (Dama dama)


El període hàbil per a la caça del porc senglar, el mufló i la daina és el comprès entre el primer diumenge de setembre de 2020 (dia 6) i l'últim diumenge de març de 2021 (dia 28), ambdós inclosos.


4.2 Caça de l'isard (Rupicapra pyrenaica), la cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica) i el cérvol (Cervus elaphus)


En les àrees privades i locals de caça, el període hàbil de caça de la cabra salvatge és entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el 6 de gener de 2021, ambdós inclosos i per a ambdós sexes, i entre l'1 de març de 2021 i el 31 de maig de 2021, ambdós inclosos i exclusivament per a mascles.


El període hàbil de caça de l'isard és entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el 31 de gener de 2021, ambdós inclosos i per a ambdós sexes, i entre l'1 de març de 2021 i el 15 de maig de 2021, ambdós inclosos i exclusivament per a mascles.


El període hàbil del cérvol és entre el segon diumenge de setembre de 2020 (dia 13) i el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11), ambdós inclosos i exclusivament per a mascles i en la modalitat d'acostament, i entre el 12 d'octubre de 2020 i el quart diumenge de febrer de 2021 (dia 28), ambdós inclosos i per a ambdós sexes i en qualsevol modalitat.


Per a l'isard i la cabra salvatge, només es permet la modalitat de caça per acostament.


4.3 Caça del cabirol (Capreolus capreolus)


En les àrees privades i locals de caça, el període hàbil és entre el primer dia de la fase de la desescalada del desconfinament en què es permeti la caça a cada àmbit territorial i el segon diumenge d'agost de 2020 (dia 9), exclusivament per a mascles i en les modalitats d'aguait o acostament; entre el primer diumenge de setembre de 2020 (dia 6) i l'últim diumenge d'octubre de 2020 (dia 25), per a ambdós sexes i en qualsevol modalitat; i entre el primer diumenge de gener de 2021 (dia 3) i el quart diumenge de febrer de 2021 (dia 28), exclusivament per a femelles i en qualsevol modalitat.


4.4 Rastreig amb gos d'animals ferits en l'exercici de la caça major


Es podrà dur a terme el rastreig amb gos d'una peça de caça major ferida fins a 24 hores després de l'acció de caça autoritzada. Igualment, les restriccions dels dies de caça indicats en aquesta Resolució o en el pla tècnic de gestió cinegètica de l'àrea privada o local de caça no tindran efecte sobre el rastreig amb gos de peces de caça major ferides.


A fi de dur a terme el rastreig amb gos de peces de caça major ferides fora de l'àrea privada o local de caça en què s'ha fet la cacera, caldrà disposar del permís de la persona titular de l'àrea privada o local de caça i es permetrà al conductor i al seu acompanyant portar arma i rematar l'animal. Quan el rastreig tingui lloc durant el dia següent al dia autoritzat per caçar, abans d'iniciar el rastreig, caldrà comunicar-ho al cos d'Agents Rurals indicant l'àrea privada o local de caça, el paratge, el conductor i acompanyant, la matrícula del vehicle i l'espècie de l'exemplar ferit objecte del rastreig amb gos.



5. Dies hàbils per a la caça major


Durant el període hàbil esmentat a l'apartat 4.1, en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú més grans de 200 ha, per a les batudes del porc senglar, del mufló i de la daina, els dies hàbils són els diumenges i festius.


Es prohibeix la caça major en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú més grans de 25 ha i menors de 200 ha limítrofs a terrenys cinegètics de règim especial, a excepció de les batudes del porc senglar, del mufló i de la daina que duguin a terme les persones titulars de les àrees privades de caça o les persones per elles autoritzades limítrofes a aquests terrenys, que les podran realitzar tots els dies de la setmana.


Els terrenys cinegètics d'aprofitament comú es poden consultar al visor de cartografia de caça i pesca continental de la web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació http://sig.gencat.cat/visors/  Cacera.html.


En els terrenys cinegètics de règim especial, els dies hàbils són els que indica el pla tècnic de gestió cinegètica corresponent, excepte per al porc senglar, el cabirol, el cérvol, la daina i el mufló, que seran tots els dies de la setmana.



6. Previsions específiques de caràcter territorial per a la caça menor i major


6.1 Comarques de les Terres de l'Ebre


L'aprofitament cinegètic de la fotja serà determinat pel/per la director/a dels serveis territorials del departament competent en matèria de caça a les Terres de l'Ebre, a proposta de la secció territorial competent en matèria de caça i amb informe previ del Parc Natural del Delta de l'Ebre.


El període hàbil de caça de l'ànec collverd (Anas platyrhyncos) és entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el primer diumenge de març de 2021 (dia 7), ambdós inclosos.


El període hàbil de caça del becadell comú (Gallinago gallinago) és entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el tercer diumenge de febrer de 2021 (dia 21), ambdós inclosos.


En els terrenys cinegètics de règim especial on es cacin aus aquàtiques, els dies hàbils poden ser qualsevol dia de la setmana, fins a un màxim de tres més els festius no locals, de manera que es puguin adequar al calendari lunar.


En el cas que s'emetin autoritzacions excepcionals per al control de determinades espècies per part del departament competent en matèria de biodiversitat, si es capturen accidentalment espècies cinegètiques que no siguin objecte d'aquell control, s'haurà de notificar al departament competent en matèria de caça als efectes d'estadístiques.


6.2 Comarques de Lleida


Atès el gran àmbit territorial dels danys produïts a l'agricultura, a fi de prevenir-los, a les comarques de les Garrigues, el Pla d'Urgell, el Segrià i l'Urgell, i a les àrees privades de caça amb matrícula L-10089, L-10095, L-10156, L-10647 de la comarca de la Segarra i L-10004, L-10025, L-10030, L-10069, L-10099, L-10103, L-10104, L-10108, L-10129, L-10221, L-10225, L-10376 i L-10425 de la comarca de la Noguera, el període hàbil de caça del conill (Oryctolagus cuniculus) és entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el tercer diumenge d'abril de 2021 (dia 18), excepte als terrenys declarats zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) inclosos en aquestes comarques on finalitzarà el primer diumenge de febrer de 2021 (dia 7).



7. Variació dels períodes i dies hàbils


Els/les directors/es dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació poden variar de manera motivada les condicions de cacera descrites als apartats anteriors quan calgui per raons tècniques de gestió, per afectació local i temporal a determinades espècies de caça i segons les circumstàncies biològiques, sanitàries i meteorològiques i/o catàstrofes naturals extraordinàries.



8. Batudes de caça major


8.1 Quant a la senyalització de les batudes de caça major, el/la cap de colla ha de coordinar la col·locació, als camins i les pistes forestals que accedeixin a la zona de batuda, de senyals visibles per avisar de la seva realització, que seran cartells de xapa metàl·lica o de qualsevol altre material que sigui resistent a les inclemències atmosfèriques, i amb les característiques i els símbols que especifica l'annex 1 d'aquesta Resolució. S'han de col·locar abans de l'inici de la batuda i s'enretiraran com a màxim 12 hores després de finalitzar-la. Per a l'aplicació correcta d'aquesta mesura, s'entenen per camins i pistes forestals les definicions establertes a l'article 2.2 del Decret 166/1998, de 8 de juliol, de regulació de l'accés motoritzat al medi natural. Tanmateix, quan calgui col·locar parades en camins d'ús públic, s'ha de disposar de l'autorització expressa de l'ajuntament, amb les condicions que s'escaiguin, i col·locar un altre cartell informatiu amb les característiques i els símbols que especifica l'annex 2, que inclourà còpia de l'autorització. També caldrà instal·lar un sistema prou visible que travessi el camí de banda a banda perquè dificulti o impedeixi l'accés de persones i/o vehicles.


Els cartells amb les característiques i els símbols aprovats durant la temporada 2013-2014 també podran emprar-se durant la temporada 2020-2021.


8.2 A cada batuda, hi haurà un/a cap de colla designat pel/per la titular de l'aprofitament cinegètic, que serà la persona interlocutora davant l'Administració.


8.3 Si durant la realització d'una batuda en zones d'una àrea privada de caça limítrofes a un refugi de caça o un refugi de fauna salvatge o una zona de seguretat declarada els exemplars de caça major o els gossos que hi participen entren en els refugis o les zones de seguretat declarades, els gossers amb la seva arma poden seguir-los a l'interior d'aquests refugis o zones de seguretat amb la finalitat exclusiva de reconduir-los a l'àrea privada de caça.


L'entrada al refugi o la zona de seguretat per part dels gossers requereix haver comunicat prèviament la batuda a la persona titular del refugi o promotora de la zona de seguretat i haver-ne obtingut el permís per entrar-hi, si és el cas.


8.4 Les persones que intervinguin com a gossers en les batudes practicades a Catalunya han d'obtenir la llicència de caça per a canilles si aquestes canilles consten d'un nombre de gossos igual o superior a 16. Els gossers podran dur arma de foc i fer-ne ús, i han de disposar de la llicència de caça corresponent. Els qui no disposin de la llicència de caça amb arma de foc només podran dur arma blanca per rematar les peces.



9. Precintes de caça major


9.1 D'acord amb el seu pla tècnic de gestió cinegètica vigent, a les àrees privades i locals de caça els permisos de captura seran atorgats pels/per les directors/es dels serveis territorials corresponents per a les espècies isard, cabra salvatge, cabirol i cérvol. En el cas dels mascles de cérvol, de cabirol, d'isard i de cabra salvatge, i també de les femelles de cérvol, d'isard i de cabra salvatge, aquests permisos aniran acompanyats de dos precintes facilitats pels serveis territorials corresponents. Un dels precintes s'ha de col·locar en un forat fet a l'orella o en el cartílag internasal, o a la base de les banyes en el cas del cérvol, la cabra salvatge i el cabirol, i l'altre travessant el tendó de la pota de la peça, en cas d'endur-se el cos. Un cop caçat i cobrat l'animal, si escau segons l'espècie i en el cas d'acostament, cal posar i marcar el precinte a la peça de manera immediata i en el mateix indret de la captura, i, en el cas de batuda, cal posar el precinte abans de realitzar el transport de l'animal des del punt de captura al punt de reunió.


9.2 El repartiment dels precintes per a les espècies isard, cabra salvatge, cabirol i cérvol a les persones titulars de les àrees privades o locals de caça autoritzades s'ha de fer des de les oficines comarcals del departament competent en matèria de caça o des dels serveis territorials corresponents, amb justificant de rebuda. La persona titular de l'àrea de caça pot autoritzar una altra persona a recollir els precintes.


9.3 Per obtenir els permisos i precintes corresponents de la temporada vigent, caldrà haver comunicat les captures realitzades i retornar els precintes sobrants. Per a cadascuna de les captures, els caçadors hauran de proporcionar les dades següents: terreny cinegètic, espècie, sexe, edat relativa (jove, segall, adult), tipus (trofeu, selectiu, altre), modalitat de cacera (acostament, batuda), estat reproductor de la femella, municipi de captura i número de precinte quan sigui el cas.



10. Mesures generals especials de protecció de l'activitat agrària, forestal i ramadera


10.1 Quan en una determinada comarca, municipi o àmbit territorial, tant en àrees privades o locals de caça com en zones de seguretat, refugis de caça o refugis de fauna salvatge, i terrenys cinegètics d'aprofitament comú, es produeixi o es pugui produir, d'acord amb els antecedents que constin d'anys anteriors en els serveis territorials del departament competent en matèria de caça, una abundància d'individus d'una espècie cinegètica o d'una espècie inclosa en aquesta Resolució, de manera que resulti perillosa o nociva per a les persones o perjudicial per a l'agricultura, la ramaderia, els terrenys forestals, les espècies protegides o la caça, els/les directors/es dels serveis territorials del departament competent en matèria de caça, a proposta de les seccions corresponents i valorades altres solucions alternatives més satisfactòries sense èxit, poden autoritzar excepcionalment la captura d'aquestes espècies. En el cas de les reserves nacionals de caça i les zones de caça controlada, correspon autoritzar-les als/a les directors/es tècnics/iques respectius d'aquestes figures cinegètiques.


10.2 Com a mesura de control i lluita per a l'erradicació d'espècies domèstiques ensalvatgides que es poden hibridar amb espècies cinegètiques, tot alterant-ne la puresa en estat salvatge, i que poden afectar-ne l'estat sanitari, i en relació amb les autoritzacions excepcionals a què fa referència el punt 10.1, es pot autoritzar la captura de les espècies de porcs domèstics ensalvatgits i els híbrids amb el porc senglar, i les cabres domèstiques ensalvatgides (Capra hircus).


10.3 Les autoritzacions excepcionals han d'especificar:


a) L'espècie o espècies objecte d'autorització.


b) Les causes excepcionals que les motiven.


c) El període i el lloc concrets de les autoritzacions.


d) La modalitat o modalitats i les armes i/o els arts autoritzats.


e) El caràcter d'aquestes autoritzacions.


f) El personal qualificat i les condicions que haurà de reunir per a la realització de les actuacions autoritzades.


g) Les mesures de control.


h) L'obligació de comunicar les captures.


10.4 Per motius d'urgència com a conseqüència de la presència d'exemplars conflictius d'individus d'espècies cinegètiques i d'exemplars de les espècies incloses en aquesta Resolució que comportin un risc imminent per a les persones, llurs béns o el medi natural, els/les directors/es dels serveis territorials corresponents del departament competent en matèria de caça poden autoritzar amb caràcter excepcional els membres del cos d'Agents Rurals, i, en cas de necessitat, altres agents de l'autoritat, a actuar capturant-los mitjançant l'ús d'arma de foc o de mètodes de captura en viu per evitar-ne els danys o minimitzar-los. Les captures s'han de notificar als/a les directors/es dels serveis territorials corresponents del departament competent en matèria de caça.


10.5 Les autoritzacions excepcionals per capturar espècies cinegètiques que causin danys a l'agricultura i a la ramaderia podran incloure una autorització específica per a la caça en les zones de seguretat d'infraestructures viàries i passos de fauna, sempre que sigui comunicat a l'ajuntament corresponent i al cos d'Agents Rurals, hi hagi una limitació en el nombre de dies i horari, i estigui assegurada la seguretat per a les persones i llurs béns.


10.6 Durant els mesos de juny, juliol, agost i fins al 5 de setembre inclòs, la caça del porc senglar només es podrà realitzar quan produeixi danys a l'agricultura. Les modalitats permeses són la batuda, l'aguait diürn o foragitar, que han de ser comunicades per la persona titular de l'àrea privada de caça o el/la seu/seva representant legal amb antelació al tramitador de Comunicacions de cacera de porc senglar a l'estiu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, bo i especificant el terreny cinegètic, el paratge, la data i la modalitat de caça que s'efectuarà. Únicament es pot fer aquesta comunicació per a la data en què es vagi a dur a terme l'actuació. Així mateix, la persona titular de l'àrea privada de caça o el/la seu/seva representant legal ha de comunicar a l'ajuntament del terme municipal corresponent la data i el lloc de realització de la batuda o de l'aguait diürn, en les formes que determini el tramitador de Comunicacions de cacera abans esmentat. Posteriorment, la persona titular de l'àrea privada de caça o el/la seu/seva representant legal comunicarà el resultat del total de captures durant aquest període en l'apartat corresponent del formulari web d'estadístiques del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.


10.7 Per les característiques i els usos agronòmics propis de les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues, a Lleida; les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, a Tarragona, i les comarques del Baix Ebre i el Montsià, a les Terres de l'Ebre, el/la director/a dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació respectius pot autoritzar, amb les limitacions escaients, la caça del conill amb fura, gos i escopeta, i amb falconeria, a partir de l'1 de juliol fins al 31 d'agost, sempre que l'abundància de conills en aquestes comarques causi o pugui causar danys a l'agricultura i la pràctica d'aquesta caça no perjudiqui els cultius ni la fauna protegida.


10.8 Per l'impacte que les poblacions de conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) causen als conreus i les infraestructures agràries, es prohibeixen l'alliberament i les repoblacions d'aquesta espècie a les comarques de Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre. En resten excloses les autoritzacions de repoblació que tenen com a objectiu complir les declaracions d'impacte ambiental, les destinades a la conservació d'espècies amenaçades, els alliberaments a les zones de caça intensiva en les àrees de caça amb reglamentació especial, les repoblacions i els alliberaments que es realitzin en zones on l'impacte sobre els conreus sigui inexistent atesa la baixa densitat en les poblacions d'aquesta espècie, les translocacions dins de la mateixa àrea de caça i les que estiguin incloses en autoritzacions excepcionals de control poblacional quan els exemplars siguin alliberats a zones exemptes de produir danys.


10.9 Es prohibeix la caça de la guineu dins dels terrenys cinegètics de règim especial que hagin obtingut autoritzacions excepcionals per danys produïts pel conill, durant alguna de les dues darreres temporades.



11. Emergència cinegètica


11.1 Si en una determinada comarca o àmbit territorial es produeix una abundància d'individus d'una espècie cinegètica de manera que resulti perillosa o nociva per a les persones o perjudicial per a l'agricultura, la ramaderia, els terrenys forestals, les espècies protegides o la caça, sempre que se superin els llindars establerts per aquesta Resolució, els/les directors/es dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han de declarar l'emergència cinegètica per a la comarca o l'àmbit territorial afectats, d'acord amb alguns dels condicionants següents, indistintament:


a) Quan es produeixin les abundàncies mínimes mitjanes següents, sempre que siguin perilloses, nocives o perjudicials:


- 8 senglars/km2 de densitat mitjana hivernal censada directament, o estimada d'acord amb les estadístiques de captures de la darrera temporada hàbil de caça.


- 50 conills/km2 de densitat mitjana hivernal censada directament, o més de 50 conills/km2 de densitat mitjana hivernal estimada d'acord amb les estadístiques de captures de la darrera temporada hàbil de caça.


b) Quan per a una espècie cinegètica hi hagi un nombre d'autoritzacions excepcionals per a la seva captura per danys a l'agricultura, la ramaderia, els terrenys forestals, les espècies protegides o la caça, causats per aquestes espècies en un nombre superior a 10, ininterrompudament en els darrers tres anys.


11.2 La declaració d'emergència cinegètica ha d'especificar:


a) L'espècie o espècies objecte de la mesura.


b) Les causes excepcionals que la motiven.


c) L'abast territorial de la declaració.


d) El període de vigència.


e) Les mesures de caràcter cinegètic i agronòmic que es considerin adients, d'acord amb la normativa vigent.


Les mesures cinegètiques que incloguin la captura d'exemplars d'espècies cinegètiques s'autoritzaran d'acord amb el procediment d'autorització excepcional recollit al punt 10.3 d'aquesta Resolució.


11.3 L'execució de les mesures excepcionals de caràcter cinegètic establertes a la declaració d'emergència cinegètica correspon a:


a) Quan els animals que originen els danys provinguin d'una figura cinegètica la persona titular de la qual sigui una societat de caçadors federada, aquesta societat pot demanar en primera instància la col·laboració de la Federació Catalana de Caça.


b) Quan els animals que originen els danys provinguin d'una figura cinegètica la persona titular de la qual sigui un ajuntament, una entitat menor descentralitzada o una altra Administració local, hi correspondrà l'organització de les accions de caça necessàries per a limitar l'abundància d'aquestes espècies.


c) Quan els animals que originen els danys provinguin d'una figura cinegètica o d'un refugi de fauna salvatge la persona titular de la qual sigui d'una naturalesa diferent a la dels apartats anteriors, el departament competent en matèria de caça determinarà la forma d'execució de les accions de caça necessàries per a limitar l'abundància d'aquestes espècies, que es podrà dur a terme amb mitjans propis o mitjançant fórmules de col·laboració amb les persones afectades o amb les persones titulars de les àrees privades de caça limítrofes.


11.4 L'execució subsidiària de les mesures excepcionals de gestió cinegètica, a l'interior d'una zona on s'hagi declarat l'emergència cinegètica, es durà a terme en els supòsits següents:


a) Quan la persona titular o promotora de la figura cinegètica (àrea local o privada de caça, zona de seguretat o refugi de caça) o del refugi de fauna salvatge hagi posat en coneixement del departament competent en matèria de caça i justificat adequadament que no té capacitat per minimitzar els danys i gestionar la sobreabundància de l'espècie que els causa amb els mitjans de què disposa.


b) Quan quedi demostrada la manca d'actuació de la persona titular o promotora de la figura cinegètica o del refugi de fauna salvatge, ja que no consti que hagi presentat cap sol·licitud d'autorització excepcional per minimitzar els danys, o, si ho ha fet, no consti que s'hagi executat mitjançant la presentació dels resultats o la minimització dels danys.


11.5 La declaració d'emergència cinegètica es farà mitjançant resolució dels directors dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la qual serà publicada al web del Departament i al DOGC.



12. Alliberaments i repoblacions amb espècies cinegètiques


12.1 Per efectuar alliberaments i repoblacions amb espècies cinegètiques de caça menor dins d'àrees privades o locals de caça, cal disposar d'autorització del servei territorial corresponent del departament competent en matèria de caça. La sol·licitud d'autorització s'ha de presentar amb una antelació mínima de 20 dies a la data prevista per realitzar la repoblació o l'alliberament.


12.2 Resten exceptuats de l'obligació de disposar d'autorització els alliberaments efectuats per a l'ensinistrament en la falconeria.


12.3 Les repoblacions i els alliberaments autoritzats s'han de comunicar al cos d'Agents Rurals amb una antelació mínima de 48 hores mitjançant el formulari web de comunicacions de repoblacions i alliberaments del departament competent en matèria de caça especificant el terreny cinegètic, el lloc, la data i l'hora de trobada i les espècies a repoblar i/o alliberar.


12.4 El nombre total d'exemplars d'espècies a alliberar o repoblar durant el conjunt de la temporada no pot superar la quantitat total que figuri al pla tècnic de gestió cinegètica de l'àrea privada o local de caça vigent.



13. Estadístiques de captura, repoblacions i alliberaments


En un termini màxim de tres mesos, a comptar des de l'1 d'abril de l'any en curs, les persones titulars de les àrees privades i locals de caça o els/les seus/seves representants legals han de comunicar a la direcció general del departament competent en matèria de caça el nombre d'exemplars capturats i repoblats i/o alliberats en l'àrea de caça durant la temporada anterior, mitjançant el formulari web d'estadístiques del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.



14. Mesures especials de protecció de la fauna salvatge


14.1 No és permès caçar, en qualsevol època, les femelles acompanyades de cries i d'exemplars menors de dos anys de la cabra salvatge, i d'exemplars menors d'un any en el cas de l'isard, excepte a les reserves nacionals de caça, zones de caça controlada i àrees de caça autoritzades, quan per raons biològiques calgui autoritzar aquesta actuació.


14.2 En les àrees de caça no es podran caçar com a mascles no medallables exemplars mascles de cabra salvatge amb una puntuació de les banyes superior als 204,99 punts, ni isards amb una puntuació de les banyes superior als 86,99 punts en el cas dels mascles, i de 82,99 punts en el cas de les femelles. Tampoc no es poden caçar com a mascles medallables cabres salvatges de menys de 10 anys.


14.3 No es pot dur a terme l'exercici de la caça durant tota la temporada hàbil 2020-2021 en els terrenys afectats pels incendis forestals ocorreguts a partir de l'1 de gener de 2019. El detall de les zones afectades per aquests incendis es pot consultar a les bases cartogràfiques dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tampoc no es podrà dur a terme l'exercici de la caça als enclavaments no cremats de menys de 250 ha situats dins d'aquestes àrees incendiades.


14.4 Quan per risc d'incendis forestals s'activi el nivell 3 del Pla Alfa, no es pot dur a terme l'exercici de la caça en els municipis afectats. La situació d'activació del Pla Alfa es pot consultar a la web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació http: //www.gencat. cat/medinatural/incendis/plaalfa.


14.5 No és permesa la caça de les espècies isard, cabra salvatge, cérvol i cabirol en terrenys cinegètics d'aprofitament comú, llevat les batudes de cérvol i cabirol que es realitzin en terrenys cinegètics de règim especial limítrofs i posin parades puntuals en aquests terrenys.


14.6 En els terrenys cinegètics d'aprofitament comú, el nombre màxim de captures del conjunt de llebre i perdiu roja i becada és de 2 per caçador/a i dia.


14.7 No es pot caçar enlloc en dies de neu quan cobreixi de manera contínua el terra, llevat de les espècies de caça major. Tampoc no es pot dur a terme l'exercici de la caça menor i d'ocells aquàtics per sota dels 1.700 m quan la neu cobreixi totalment el terra.


14.8 No es pot dur a terme l'exercici de la caça en els terrenys sotmesos a aprofitament cinegètic comú que es trobin a l'interior dels espais naturals de protecció especial i de les reserves naturals de fauna salvatge. Excepcionalment, el/la director/a dels serveis territorials del Departament competent en matèria de caça pertinent pot autoritzar el control d'espècies cinegètiques a proposta de la secció territorial corresponent competent en matèria de caça, amb l'informe previ del/de la director/a tècnic/a de l'espai natural afectat.


14.9 No és permesa la caça de la becada (Scolopax rusticola) a l'espera o aguait entre la posta i la sortida del sol. El nombre màxim de captures de becada en els terrenys cinegètics de règim especial és de 3 exemplars per caçador/a i dia. Amb la finalitat d'obtenir la informació necessària per a una gestió correcta de la caça de la becada, de manera voluntària, els caçadors especialistes de becada col·laboraran individualment o mitjançant la societat de caçadors a què pertanyin amb l'emplenament d'un full de captures diàries. Aquest full serà proporcionat per la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i les captures s'hauran d'anotar un cop cobrades. En finalitzar el període hàbil de caça de la becada, el full de captures diàries s'haurà de retornar a la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.


14.10 El nombre màxim de captures de perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis) és de 2 exemplars per caçador/a i dia. Per a la caça de la perdiu xerra de muntanya en àrees privades de caça, caldrà que el pla tècnic de gestió cinegètica vigent inclogui una relació nominal dels caçadors que disposen del permís de la persona titular del terreny cinegètic per caçar aquesta espècie. Aquesta relació nominal s'haurà d'actualitzar cada temporada de caça, excepte en el cas que no hi hagi modificacions respecte de la temporada anterior.


A les reserves nacionals de caça i a les zones de caça controlada, el permís nominal per caçar la perdiu xerra emès per la seva direcció tècnica, segons correspongui, serà lliurat conjuntament amb un carnet de seguiment estadístic diari de l'esforç i resultat de les caceres i els precintes corresponents, a fi d'obtenir la informació necessària per a una gestió correcta de les poblacions de perdiu xerra i de la seva caça. En el cas de les àrees privades de caça, els serveis territorials corresponents lliuraran aquests carnets i precintes a les persones titulars de les àrees perquè en facin el repartiment entre els caçadors autoritzats per la persona titular.


El nombre de precintes atorgats per a cada terreny cinegètic s'ajustarà a l'aprofitament establert per la direcció general competent en matèria cinegètica segons el cens, la productivitat i la superfície d'hàbitat favorable. El carnet degudament emplenat i els precintes no utilitzats hauran de ser retornats al final de la temporada. El compliment d'aquesta obligació és un dels requisits per poder caçar aquesta espècie a la temporada següent. Els precintes s'hauran de col·locar immediatament un cop cobrades les peces, i les captures s'hauran d'anotar abans d'abandonar el terreny cinegètic.


14.11 El nombre màxim de captures de guatlla (Coturnix coturnix) és de 20 exemplars per caçador/a i dia.


14.12 Per garantir la conservació i reproducció de les poblacions d'àliga cuabarrada (Aquila fasciata), a partir del segon dilluns de febrer (dia 8) fins al 31 de maig no es podrà exercir la caça en la modalitat de batuda ni la caça del cabirol en la modalitat d'acostament en aquelles zones o àrees de nidificació que estiguin delimitades per la direcció general competent per a l'espècie esmentada. Si prèviament al 8 de febrer els serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació no han notificat a les persones titulars dels terrenys cinegètics afectats les zones i les condicions específiques on no es podrà exercir la caça durant aquest període, s'entendrà que són vàlides les àrees comunicades l'any o anys anteriors. Si posteriorment a aquella data es detecten canvis de sector de nidificació, els serveis territorials corresponents notificaran a les persones titulars de les àrees privades de caça afectades els canvis que durant el període esmentat permetin reduir o modificar aquestes limitacions durant la temporada en curs.


14.13 No es pot subministrar aliment o facilitar-hi l'accés en qualsevol cas als exemplars de porc senglar. Excepcionalment, el/la director/a dels serveis territorials del departament competent en matèria de caça pertinent, o el/la director/a tècnic/a de la reserva nacional de caça o de la zona de caça controlada corresponent pot autoritzar, per raons de danys a l'agricultura o la ramaderia, de prevenció d'accidents de trànsit o de control poblacional i de risc per a les persones i llurs béns, el subministrament d'aliment fins a una quantitat màxima de 10 kg de menjar per dia (blat de moro, fruita o pa) i per punt, i sempre a una distància més gran de 200 m d'una carretera, a fi d'atreure els exemplars a capturar al punt de cacera.


14.14 En el cas d'àrees privades de caça tancades, els senglars no podran ser alimentats sota cap concepte, ni per atreure'ls, ni per prevenir danys, ni per incrementar-ne el nombre o l'estat físic.


14.15 No és permesa la repoblació i l'alliberament d'espècies exòtiques invasores, en especial de la guatlla japonesa (Coturnix japonica), ni de cap híbrid, ni del faisà (Phasianus colchicus). Només es permetrà l'alliberament de faisans en aquelles zones on s'hagi autoritzat abans de l'entrada en vigor de la Llei 42/2007, de 13 de desembre.


14.16 No és permesa la caça de les espècies estornell vulgar (Sturnus vulgaris), tord comú (Turdus philomelos), tord ala-roig (Turdus iliacus), i griva (Turdus viscivorus) a les comarques de les Terres de l'Ebre en terrenys cinegètics d'aprofitament comú limítrofs amb la Reserva Nacional de Caça dels Ports.


14.17 Atesa la capacitat d'hibridació del porc vietnamita amb el senglar, la dificultat per discernir-los durant l'acció de caça, la influència que això pot tenir en la prolificitat de l'espècie salvatge, els danys que també poden produir als conreus i a la ramaderia, el risc d'accidents de trànsit que representen i el fet que està esdevenint una espècie invasora, s'autoritza als caçadors la caça del porc vietnamita ensalvatgit i els híbrids amb el porc senglar, tant durant la temporada hàbil de caça com en l'exercici de les autoritzacions excepcionals per danys.


14.18 Les àrees privades i locals de caça constituïdes com a àrees de caça menor i les àrees privades de caça amb reglamentació especial poden dur a terme l'aprofitament cinegètic del porc senglar i el cabirol, sempre que així ho prevegi el seu pla tècnic de gestió cinegètica vigent.



15. Seguretat i control de la caça


15.1 L'autorització de la persona titular del terreny cinegètic per exercir-hi el dret de cacera ha de ser per escrit i ha d'indicar, com a mínim, el nom del/de la caçador/a autoritzat/ada, el seu número de DNI i la matrícula del terreny cinegètic.


15.2 Les persones i acompanyants que intervinguin en les batudes de caça major han de complir les normes de seguretat derivades de la legislació vigent. Per raons de seguretat, han de dur una peça de roba de colors d'alta visibilitat que cobreixi el tors, dins la gamma del groc al vermell. Així mateix, s'han de situar de manera que no es puguin posar en perill mútuament i prendre totes les mesures necessàries per garantir un desenvolupament correcte de l'actuació de caça de les espècies autoritzades i per a la seguretat de les persones participants i altres usuaris de l'espai.


15.3 Resta prohibit perjudicar el normal funcionament de l'acció de caça de manera intencionada, quan de manera expressa i manifesta es busqui entorpir-la. En aquest cas, el/la cap de colla podrà sol·licitar la intervenció dels agents de l'autoritat per donar una resposta apropiada al requeriment, els quals actuaran segons les circumstàncies específiques del cas.


15.4 El/la caçador/a haurà de descarregar l'arma d'acord amb la legislació vigent, i, en tot cas, quan sota qualsevol circumstància s'aproximi o se li aproximin altres persones, quan abandoni la parada, quan finalitzi la cacera o quan sigui requerit/ida pels agents de l'autoritat. Així mateix, en cas d'inspecció per part dels Agents Rurals, el/la caçador/a, tant bon punt en rebi el requeriment, haurà de deixar l'arma en el lloc que li indiquin, de tal manera que quedi fora del seu abast fins que els agents li indiquin que pot recuperar-la.


15.5 Resta prohibit dur armes de caça sense causa justificada si se circula per terrenys cinegètics en època de veda o en dies o hores no hàbils per a la caça o per zones on la caça estigui prohibida. Aquesta prohibició podrà restar sense efecte mitjançant l'autorització administrativa corresponent i sempre de manera motivada. Així mateix, és prohibit dur parts o complements d'armes l'ús dels quals estigui prohibit, com ara silenciadors o carregadors amb capacitat superior a la permesa, encara que en el moment de la inspecció no estiguin en ús.


També resta prohibit circular o transitar dins els límits de les reserves nacionals de caça i les zones de caça controlada amb armes de foc o qualsevol altre artifici susceptible de ser utilitzat per a la caça durant qualsevol època de l'any sense autorització expressa. A aquest efecte, els Agents Rurals estan autoritzats per inspeccionar, dintre d'aquests espais, tant els vehicles com els seus equipatges.



16. Recollida de cartutxos


És obligatòria la recollida immediata dels cartutxos utilitzats durant la jornada de caça en qualsevol modalitat de cacera.



17. Competicions de caça


Correspon als/a les directors/es dels serveis territorials corresponents del departament competent en matèria de caça l'autorització de les competicions reglades de gossos en terrenys cinegètics sotmesos a règim especial amb espècies cinegètiques de caça menor en època de veda i en època hàbil de caça en el cas que el dia sol·licitat no estigui inclòs com a dia hàbil de caça en el pla tècnic de gestió cinegètica corresponent. Aquestes autoritzacions s'emeten a proposta de la Federació Catalana de Caça i amb la conformitat prèvia de les persones titulars dels terrenys cinegètics. Les espècies cinegètiques que es poden emprar en aquestes competicions són el faisà, la guatlla comuna, el colom roquer, la perdiu roja, la llebre ibèrica i europea, l'ànec collverd i el conill. En el cas de les llebres, només es podran alliberar dins de la seva àrea de distribució natural.



18. Falconeria


El període hàbil per a la pràctica de caça amb ocells de falconeria és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2020 (dia 11) i el quart diumenge de febrer de 2021 (dia 28), ambdós inclosos. L'exercici de la caça és determinat per l'Ordre de 3 d'octubre de 1990, per la qual es regula la pràctica de la falconeria.



19. Règim cinegètic aplicable a Era Val d'Aran


A Era Val d'Aran, en virtut de la Llei 1/2015, de 5 de febrer, del règim especial d'Aran, i dels decrets de transferència de competències i serveis de la Generalitat de Catalunya al Conselh Generau dera Val d'Aran, l'ordenació, la planificació i la gestió de l'activitat cinegètica a les zones de caça controlada del territori aranès són establertes pels plans tècnics de gestió cinegètica corresponents, els quals són aprovats anualment pel Conselh Generau d'Aran.



20. L'eficàcia d'aquesta Resolució queda condicionada a les mesures que adoptin les autoritats competents per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.


Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu d'acord amb l'article 10.1 a) de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant del Tribunal Superior de justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i, potestativament, recurs de reposició davant la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.


Barcelona, 12 de maig de 2020

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1


Característiques:


Mides: 50 x 33 cm


Material: xapa galvanitzada de 0,6 mm embotida i amb els cantons arrodonits o qualsevol altre material que sigui resistent a les inclemències atmosfèriques.


Impressió: tinta negra i tinta vermella (triangle) sobre fons blanc.






Annex 2


Característiques:


Mides: 70 x 33 cm


Material: paper de 160 g amb reforç de cartró i tot el conjunt plastificat o qualsevol altre material que sigui resistent a les inclemències atmosfèriques.


Impressió: tinta negra i tinta vermella sobre fons blanc.


Comentaris

Entrades populars