Idees per al canvi de gestió del cabirol a Catalunya

Idees per al canvi de gestió del cabirol a Catalunya

Autor: Mario Bregaña
La població actual de cabirol en gran part del territori català ha arribat a xifres inimaginables fa tan sols 10 anys. Segons l'anuari estadístic de caça de Catalunya (IDESCAT) s'ha passat de tan sol 81 captures de cabirol l'any 2000 a 6109 captures l'any passat 2018. Sense tenir en compte les baixes causades per morts naturals, atropellaments, ofegaments o les produïdes per furtivisme.

No es té constància que hi hagi un cens general a nivell del territori català, tot i que les estimacions realitzades en base als exemplars caçats ja apunten que el creixement de la població de cabirols podia superar el creixement de la ja preocupant superpoblació de senglars si continua amb la dinàmica actual.

En aquest marc, el sistema actual de precintes no garanteix en absolut la correcta gestió d'aquesta espècie, a banda, genera despesa econòmica, burocràcia i especulació. Actualment, els precintes s'atorguen, en la majoria de casos, mitjançant una base censal extreta d'un cens molt mal realitzat i el pitjor de tot, totalment fals, per la manca de formació, de recursos humans, materials i tècnics.

Si es vol continuar mantenint el sistema de precintes, s'haurien de fer alguns canvis significatius, com per exemple;
  1. Distribuir el territori per vegueries (o comarques) i realitzar els censos abastant aquestes zones més grans. Amb l'ajuda de personal especialitzat i de la pròpia administració.
  2. Comunicar les captures per tenir una base de dades actualitzada i fiable. Una base de dades oberta a tots els gestors de les àrees de caça.
  3. També s'hauria d'establir els tipus de precintes:
  • Adults
  • Cries
  • Femelles
  • Mascles
El terme trofeu només té un sentit fiscal.

Segons un cens el més real possible, es pot atorgar un nombre aproximat de precintes de cada tipus. Sempre serà una gestió més real i dotarà als caçadors de més autonomia a l'hora de gestionar les seves pròpies apc’s, al mateix temps que oferirà una base de dades a l'administració molt més fiable.

Comentaris

Entrades populars