L'oli i el vi

En aquest apartat, vull explicar breument quins passos utilitzo per la elaboració d'Oli i de Vi.

Primer de tot vaig començar amb la vinya, vaig decidir crear-ne una, com?, on? quan?,...



Doncs bé, va ser a l'hivern del l'any 2008, quan després de molt buscar productors de vinya, en especial la varietat "cabernet sauvignon", vaig trobar-ne dos i els vaig comprar 50 ceps a un i 56 ceps a l'altre, en total 106 ceps de cabernet sauvignon.

El lloc per fer la vinya, també el vaig decidir valorant les opcions que tenia: o l'hort de l'avi, o,... l'hort de l'avi.

Així que em vaig decidir per crear-la a "l'hort de l'avi".


Un cop amb tot el material a punt, per la feina bruta (la de plantar a pic i pala) em va ajudar el meu gran amic Isaac, ens va costar dues tardes de dimecres.

El procés va ser el segënt:

  • Preparar bé la terra, bona subsolada i abonada de fons.
  • Marcar el rem de plantació sobre el terreny (segons foto)
  • Amb una vara de ferro amb punxa, clavar i foradar 60cm aprox."consell: tirar aigua al forat"


  • Introduir el cep, en la seva totalitat, deixant fora l'empelt només.(foto)


  • i esperar a que broti.
un cop brotat, tenim la feina de formar-lo, jo vaig decidir fer espatllera, per estètica, logística i comoditat. la formació complerta la aconseguirem a partir del tercer any, és una feina entretinguda, peró agraida.



Vinya en espatllera al seu tercer any


La Recol.lecció 

És tracta de trobar el punt òptim de maduració del raïm, normalment quan el gra de dins és de color marronós. Es pot utilitzar un refractòmetre, l'experiència, el gust o la sort.






La collita del 2010


"Trinxat":
xafar el raïm, per separar tot el que es pugui la raspa dels grans.
Després es fa la derrapadora, nosaltres ho fem manualment, separem les raspes dels raïms.




Un cop em separat els grans, els posem a la premsa tradicional i exprimim al màxim (com fa l'avi).
I voilà, després de premsar, ja tenim el most! 

Al most, primerament li faig un pre-filtratge i llavors l'introdueixo al dipòsit d'inox obert (pels gasos i espumes,...) juntament amb un bon grapat "d'hollejos"(pell del raïm premsat, pepites i altres) així li donarem el color al futur vi. Els deixo junts uns 5 dies (per a mi agafa color suficient, ja que es tracta d'una varietat molt viva de color), aleshores torno a filtrar per retirar els "hollejos", guardo el líquid al dipòsit i el que sobra ho guardo en una cubeta per fer orujo.


El líquid del dipòsit l'em de deixar que faci la primera fermentació: Fermentació alcohòlica, a mi normalment em dura un mes aproximadament, he d'anar calculant les densitats. un cop acabada la fermentació alcohòlica el porto a la sala de màquines i li forço la fermentació malolàctica (necesita més temperatura), sol estar un altre mes aproximadament.

 
un cop acabada la fermentació malolàctica, normalment al gener ha arribat l'hora de filtrar per última vegada, i trascolar el vi de l'inoxidable a la barrica de roure francès, on reposarà fins que un servidor cregui oportú. Llavors l'embotello i,..... 

Marta, pares, avis, germà, cosins, familiars i amics, a TOTS vull agraïr la vostra col.laboració i suport, i en especial a la Queralt, per la seva ajuda "tècnic-enològic" desinteresada 






El caban, que controla biològicament els ceps

sortint de la parada hivernal 

verol.lant i airejats 


NOTA: això només és el que jo vaig fer. No vol dir que sigui ni el correcte, ni el millot!  Tot i que he de dir, que em quedo amb l'experiència però no amb el vi obtingut, jejejeje.

******************************************************
OLI  (ara ja n'hi ha molts més que s'han sumat a la CORBELLA, tant a titol personal com a negoci!)

Cal dir, que aquesta fal.lera per descobrir el món de l'oli, va sorgir fruit d'una trobada amb una Gran Persona, el Sr. Peramiquel de Súria. Que em va ensenyar el que era realment una olivera Corbella.

I casualitats de la vida, resulta que aquestes oliveres, al igual que el 95% d'oliveres que trobem a Cardona son les preuades i excel.lents Corbelles. I per més INRI, son les oliveres que el meu Padrí tenia al tros, i que ara estic recuperant.


Detall de branqueta d'oliva CORBELLA, única a la zona de Cardona i Súria, i a més produeix un oli meravellós i exquisit. amb l'inconvenient que la seva producció és alterna.



I ara l'Oli:


El primer pas és l'olivar, jo, amb l'ajuda del meu pare (com quasi en tot) n'estic recuperant un d'una hectàrea i amb un centenar d'olivers de la varietat autòctona de la zona: Corbella 




L'olivar fa més de 60 anys que no el tocava ningú, i el bosc es va anar apoderant de les feixes, i algu es va dedicar a fer llenya desl grans olivers (si l'arribo a enganxar!!!)



El procés per fer oli que utilitzo, és el següent:

Primer recol.lectar les olives
Després les emmagatzemo, en un lloc sec i fresc, estirades sense amontonar.

NOTA: cal dir que per obtenir un oli verge extra de la "òstia" les olives han d'entrar al molí en menys de 24 hores després d'èsser recol.lectades.

Però per motius logistics (no tenim cap molí a Cardona) i per la peculiaritat de l'oliva corbella que no maduren totes al mateix temps, ho faig com puc i obtinc un oli moooolt bó!
Es fa el que es pot!

Un cop tenim totes les olives recollides (per recollir-les utilitzem un batollador de motor), les ensaquem i les portem al molí.

El trasllat al molí el fem amb el cotxe i el remolc.




Abocar a la tolva 

Un cop al molí, les aboquem a la tolva


Hi ha molts tipus de tolves, en aquest cas es tracta d'una tolva petita, que té una cinta transportadora, que les fa passar per una mena de ventilador i criba, que fa separar la gran part de fulles i branquetes de les olives, després porta les olives a una sitja que té una balança.


Un cop pesades i separades d'impureses, es molen, amb la típica roda de molí, en aquest cas dues rodes de molí, que van rodant i rodant per formar aquesta pasta d'oliva de color vermellós (color característic de l'oliva corbella quan és madura).

Col.locació de pasta als espartins 

La pasta, llavors es va col.locant als espartins, i es van posant un a sobre de l'altre, com si volguesim fer un pastís de molts pisos (espartí, pasta, espartí, pasta, espartí, pasta, espartí, pasta, espartí, peça d'inox, espartí, pasta,..............).

Un cop tenim la mida plena, es transporta a la premsa.

Premsa 

La premsa funciona de manera hidraulica, va apretant i apretant fins que treu tot l'oli de la pasta.

Llavors aquest oli passa per una conducció fins a unes basses.



I un cop a les bases, amb una emburnia i molt de tacte, es va triant l'oli net i es van omplint els bidons.

I ja tenim l'or a punt per menjar!


(Actualment, hem canviat de molí. Ara anem a Ponts).

---------------------------------

Ara us mostro un detall de les feines efectuades durant aquest estiu:

Vaig fer unes pasades amb el tractoret i la fresadora, per trinxar les fanaseres que havien sortit i remoure una mica la terra per tant de que les pluges que ens vinguin filtrin i deixin bona saor. 




detall de la feina de la fresa 



Entrades populars