Editorial gener 2017 Cinegeticat


Benvingut 2017 ple de salut, euros i caça per a tothom!


Segons l'horòscop xinès, deixem enrere l'any del "mono" (certament encertat, ja que de "monos i mones" n'hem conegut uns quants...) i ara entrarem en l'any del "gall de foc", signe de la matinada i del despertar. Crec que serà un any bo, perquè el col•lectiu caçador està força acostumat a llevar-se d'hora, a treballar molt i, sobretot, destaca per ser un col•lectiu amb mooooolta paciència; així que el 2017 ens portarà al triomf i l'èxit si treballem de valent!


Aquests dies, el Govern de la Generalitat sembla que s'ha pres seriosament la problemàtica de les sobrepoblacions. Ja ha costat, ja! Milions d'euros perduts per danys a l'agricultura, danys materials, morts en accidents de trànsit causats per espècies cinegètiques, zoonosis irrecuperables per altes densitats, transmissions de malalties...; tot això ha passat mentre convivim amb lleis obsoletes i havent d'aguantar crítiques només pel fet de ser caçadors. Doncs bé, ara el Govern pretén crear una Comissió Interdepartamental de Prevenció de Riscos i Danys produïts per les espècies cinegètiques, amb l'objectiu d'equilibrar les poblacions i evitar conflictes. Esperem que prosperi i que realment sigui una comissió eficient i professional, formada sobretot per tècnica i caçadors (els de veritat, no els que només es dediquen a viure "del cuento" i a resoldre temes personals aprofitant que poden manar). La sort és que en tenim de molt bons, busquem-los i deixem-los treballar pel bé de la caça i del País. Si no ho fem així, tot seguirà igual o pitjor, perquè s'haurà creat un bolet més per a col•locar... Ja que comencem de nou, fem-ho bé, si us plau!


Un altre tema que s'hauria d'activar és el del relleu generacional, però passant d'entitats fantasmes que no deixen de ser tapadores d'altres entitats. Cal buscar gent compromesa de debò, sense afany de protagonisme ni falses posturetes, persones amb qualitats per a poder fer pedagogia de qualitat (divulgar el que és realment la caça i el seu món). Com he dit en diverses ocasions, falta divulgar amb coneixement l'activitat cinegètica a les escoles, acostant el món rural al jovent amb pedagogia real, només així aconseguirem una societat més plural, més tolerant i més rica culturalment parlant.

Ja per acabar, retallo un fragment de la primera editorial de Cinegeticat (setembre 2014) que vull tornar a compartir amb tots vosaltres:


"Amb aquest nou projecte, espero poder arribar al col•lectiu caçador del nostre País i marcar una tendència de caça ètica i respectuosa a les nostres contrades. A més, espero poder contribuir a millorar la imatge del nostre col•lectiu de portes enfora, tot ensenyant la realitat del nostre dia a dia, aportant la documentació suficient per demostrar que la caça i els caçadors som necessaris i que som la peça clau per a la gestió de les espècies cinegètiques. Cinegeticat ets tu, som tots!"


Molt bon any 2017, ple de bones i sobretot segures aventures cinegètiques!

Eduard Melero
Director
cinegeticat@cinegeticat.cat

Comentaris

Entrades populars