Editorial setembre 2016 Cinegeticat



Ja tenim la nova temporada a sobre!

De fet, la temporada de caça d'aquests darrers anys ha estat ininterrompuda, és a dir, que s'ha anat enllaçant tot i, des de setembre fins a setembre, es pot caçar una espècie o altra i tant en una modalitat com en l'altra. Malgrat això, seguim arrossegant "el problema del senglar" i aquest estiu ha esclatat la polèmica arran d'unes notícies que va emetre TV3 en què mostrava l'actuació d'uns Agents Rurals abatent senglars de nit amb arts i armes que són prohibides per als caçadors i amb l'afegit d'unes declaracions que deixaven entreveure que els caçadors no eren suficientment efectius i que la solució passava per aquestes actuacions dels Rurals, la qual cosa posava en evidència i menyspreava el col·lectiu caçador una vegada més i des d'un canal públic...

Vull aprofitar les paraules que l'amic Mateu va publicar en una xarxa social per denunciar els fets; jo no ho explicaria millor:

"Està clar que hi ha un problema de superpoblació de senglars. Tal com passa amb altres animals: rates, coloms domèstics, estornells, vietnamites, cotorres, etc., cal retirar individus del medi per tal de mantenir al màxim d'equilibrada la població.

No essent-hi els que en saben, depredadors naturals, ho hem de fer nosaltres (ens pensem que en sabem). Bàsicament el que es busca en aquestes situacions és reduir el nombre d'individus per unitat de superfície. L'objectiu és que els efectes d'aquesta superpoblació, sempre negatius, siguin els mínims possibles. En el cas del senglar els danys són molt negatius i molt visibles. Negatius perquè sovint repercuteixen en les butxaques dels pagesos i propietaris (en algunes ocasions pagesos també). Visibles perquè les destrosses solen ser molt importants. Els darrers mesos els mitjans de comunicació n'han fet molt (per mi massa) ressò. Només recordar el reportatge de TV3 "Ciutat salvatge". Reportatge dirigit i molt malintencionat per tal de donar una imatge completament distorsionada de la realitat: "La caça no és l'eina per controlar la superpoblació de senglars". Un error.

L'eina que ha demostrat ser efectiva per mantenir l'equilibri en les poblacions de senglars, a falta de depredadors naturals, ha estat i és la caça. Amb la superpoblació actual de senglars però, en determinades zones, s'està comprovant que la caça no permet retirar el nombre d'individus necessaris per mantenir aquest equilibri desitjat. Està més que vist que en zones on s'hi han fet batudes autoritzades amb èxit, al cap de poc temps els senglars s'hi han tornat a establir. És per això que, a causa del comportament nocturn del senglar i en determinades zones (on es demostri que hi ha una superpoblació, no és a tot arreu) la caça nocturna pot ser molt efectiva. Es poden caçar molts animals en molt poc temps. Això és innegable.

Segons el meu punt de vista, aquestes caceres les hauria de realitzar la gent que en sap, la gent que té llicència i experiència per a fer això. Aquests no són els Agents Rurals sinó els caçadors, com he dit, alguns pagesos propietaris. Aquests saben els millors camps, els ramats més grossos, els punts de fugida i els punts d'entrada. Dubto que de manera ben explicada i amb total participació de la comunitat de caçadors la gent s'oposés a fer una aclarida en la població de senglars de la zona. Tothom sap que menys animals significarà millorar caceres i senglars més sans. Qui recorda una jornada on realment era una celebració fer un senglar o dos? O quan no es caçava des de març a agost? El caçador no està content ni li agrada aquesta superpoblació d'animals. L'Administració, com sempre, a la seva. La imatge d'un Agent Rural tirant més de tres trets, caçant de nit intentant exterminar tot senglar del punt de mira, resulta una imatge patètica."

Senglars a l'estiu. Cinegeticat.cat

Malgrat tot el que està passant, els caçadors ara tenim una bona oportunitat! No per denunciar aquests Rurals, sinó per donar la imatge real de la caça. Hauríem d'aconseguir que l'Administració, a través de la televisió pública catalana, llancés missatges, per exemple, com aquests:
  • La caça és necessària i el col·lectiu caçador és imprescindible per a l'equilibri de poblacions del nostre país. Per això facilitarem la tasca als caçadors i potenciarem el creixement del col·lectiu que, fins ara, a causa de la mala imatge donada, ha disminuït molt.
  • Crearem una oficina de treball formada per caçadors i tècnics que assessori el Departament en matèria de caça.
  • Inclourem a les escoles un nou temari que parli de l'activitat cinegètica.


Ara és el moment, som-hi i visca la caça!


Deixeu-me ser pesat i seguiu els consells de seguretat durant la pràctica de la caça per tal d'evitar accidents indesitjats. Reivindiquem amb força i unitat la caça d'ocells fringíl·lids tant en xarxa abatible com de manera tradicional amb creuetes i vesc i la seva utilització tant per a concursos com per a tenir-los a casa.

I per acabar, felicitats Sergio Sánchez!, nou president de la Federació Catalana de Caça. Espero que aquest canvi beneficiï el col·lectiu i ens situï allà on correspon.

Eduard Melero
Director
cinegeticat@cinegeticat.cat


Comentaris

Entrades populars